Bli veterinär

Kom in på din drömutbildning genom högskoleprovet och bli veterinär



Påbörja Din Karriär som Tandläkare med Högskoleprovet

Intresserad av en karriär inom tandvård? Tandläkarprogrammet, tillgängligt på fyra orter i Sverige, är en högt eftertraktad utbildning som förbereder dig för en framtid som tandläkare. Upptäck hur högskoleprovet kan öka dina möjligheter att bli antagen och starta din resa mot en lovande karriär inom tandvård.


Din Väg till Att Bli Tandläkare

Under det femåriga programmet får du en omfattande utbildning som kombinerar teori och praktik inom områden som kemi, biologi och tandvårdstekniker. Efter att ha avslutat programmet erhåller du din tandläkarlegitimation, redo att göra en positiv inverkan i människors liv.


Översiktstabell - Antagningsstatistik

I denna tabell hittar du antagningspoäng i urvalsgrupperna BI, BII och HP för de olika universiteten/högskolorna i Sverige som erbjuder programmet. Mer om urvalsgrupperna HÄR

Termin Universitet/Högskola Program Antal antagna Antal reserver Betyg BI Betyg BII HP resultat
HT20 Sveriges Lantbruksuniversitet Veterinärprogrammet 120 542  20.90 21.45 1.60



Utbildningsvägen till Veterinär

Utbildningen för att bli veterinär sträcker sig över 5,5 år, motsvarande 11 terminer. Efter avslutade studier kan du söka veterinärlegitimation från Jordbruksverket. Yrkestiteln veterinär är lagligt skyddad. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala är den enda institutionen i Sverige som erbjuder denna utbildning.

Statistik för Antagning till Veterinärprogrammet

Här nedan visas antalet antagna studenter och reservplatser för veterinärprogrammet, samt vilka antagningspoäng som krävdes för betyg och högskoleprov för urval 2 under höstterminen 2022.

Krav för Behörighet till Veterinärprogrammet

Utöver de grundläggande behörighetskraven måste sökande ha godkända betyg i specifika kurser för att vara berättigade till en plats på veterinärprogrammet:

  • Biologi 2
  • Fysik 2
  • Kemi 2
  • Matematik 4

Löner för Veterinärer

Basdata från Saco visar att startlönen för nyexaminerade veterinärer varierar mellan 29 000 och 33 500 kronor månatligen. Tio år efter examen ligger medianlönen på 40 000 till 54 000 kronor i månaden, och för de med över 20 års erfarenhet, är lönespannet mellan 45 000 och 60 000 kronor per månad.

Förbättra dina möjligheter att bli antagen till veterinärprogrammet

För att öka dina chanser att bli antagen till veterinärprogrammet kan högskoleprovet vara en nyckelfaktor. Deltagande i högskoleprovet ger dig möjlighet att tävla om en större kvot av platserna, eftersom åtminstone en tredjedel av platserna vid utbildningsprogrammet allokeras baserat på högskoleprovets resultat.