Här hittar du avsnitt om alla delar på högskoleprovet med tips och stratiegier för att nå högsta poäng och hur du pluggar inför högskoleprovet! Upplägg och pluggschema hittar du här med. Med oss kommer du in på din utbildning via högskoleprovet!
Klicka på knapparna för att visa önskat material
Läs våra artiklar om varje del på högskoleprovet som innehåller en introduktion, exempel, massa tips och många strategier.
XYZ
XYZ är första delen av högskoleprovets kvantitativa provpass. Varje kvantitativt provpass har 12 XYZ uppgifter. XYZ prövar din förmåga att lösa matematiska uppgifter inom områdena aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik. Totalt är 24 av 160 frågor på högskoleprovet kvantitativa XYZ frågor.
KVA
Delprovet KVA innehåller uppgifter med beskrivningar av två kvantiteter (I och II). Varje kvantitativt provpass innehåller 10 KVA-uppgifter. Totalt gör du 20 stycken fördelat på två kvantitativa provpass. Din uppgift är att jämföra de två kvantiteterna. I vissa fall ges inledande information som ska användas vid jämförelsen. Till varje uppgift finns fyra svarsalternativ, varav endast ett är rätt.
NOG
NOG-delen är den provdel med minst uppgifter på hela högskoleprovet. För varje kvantitativt provpass skriver du 6 NOG-frågor och totalt på hela provet 12 st (två kvantitativa provpass). NOG är en av de uppgiftstyperna som utvärderar din logiska förmåga. I detta prov presenteras du för ett problem, åtföljt av två påståenden. Din uppgift blir att avgöra om varje enskilt påstående är tillräckligt för att lösa problemet, eller om en kombination av påståendena krävs.
DTK
DTK testar dig förmåga att tolka data i diagram, tabeller och kartor. I varje provpass fins 12 DTK frågor och 24 totalt på hela högskoleprovet (två kvantitativa delar). För att lösa dessa frågor behöver du analysera figuren och de data den innehåller. Medan vissa uppgifter kan lösas genom grundläggande observationer, kräver andra mer detaljerade beräkningar för att komma fram till det korrekta svaret.
ORD
Delprovet ORD, som står för 20 av totalt 160 poäng på Högskoleprovet, syftar till att bedöma din förmåga att förstå och tolka ord och begrepp. I varje fråga presenteras ett ord eller uttryck i fetstil, följt av fem svarsalternativ. Din uppgift är att välja det alternativ som bäst matchar betydelsen av det givna ordet eller uttrycket. För att lyckas i ORD-delen krävs det att du har en god förmåga att memorera och återkalla en mängd komplexa ord.
LÄS
Delprov LÄS utvärderar din förmåga att förstå och tolka texter skrivna på svenska. Dessa texter, som varierar i ämne, språkstil och format, är ungefär lika långa som en A4-sida. Uppgifterna i detta prov fokuserar både på din förståelse av textens övergripande innehåll och, i vissa fall, specifika detaljer och faktiska uppgifter i texten.
MEK
I delprovet MEK, som står för Meningskomplettering, bedöms din kapacitet att korrekt infoga ord i olika kontexter. Uppgifterna innehåller texter med en eller flera tomma platser, och din uppgift är att välja de mest lämpliga orden från de tillgängliga alternativen för att fylla i dessa luckor. Delprovet omfattar 10 frågor per verbalt provpass (20 frågor totalt), och det rekommenderas att du använder cirka 16 minuter på detta avsnitt.
ELF
Delprov ELF testar din förmåga att läsa och förstå texter på engelska. Detta delprov innehåller 10 frågor per verbalt provpass (20 frågor totalt), och det rekommenderas att du använder ungefär två minuter för att lösa varje fråga. ELF liknar delprov LÄS men skiljer sig genom större variation i textlängd och i hur frågorna är uppbyggda.
Allt om din utbildning via högskoleprovet
Högskoleprovet är en möjlighet för dig att nå din drömutbildning oavsett vilken denna är. Läs allt om hur du kommer in på din drömlinje via högskoleprovet här.
Läs våra artiklar om varje del på högskoleprovet som innehåller en introduktion, exempel, massa tips och många strategier.
Arkitekt
Arkitekt är en populär utbildning med stor konkurrens om platser till utbildningen. Via högskoleprovet ökar du dina chanser till en plats eftersom du är med och konkurrerar till utbildningsplatserna i flera urvalsgrupper (gymnasieexamen och högskoleprovet). Med HPKursens premium-utbildning har du alla förutsättningar till att bli arkitekt via högskoleprovet.
Beteendevetare
Högskoleprovet kan hjälpa dig att komma in på en utbildning till beteendevetare genom att ge dig en alternativ meritvärdering vid sidan av dina gymnasiebetyg. Om du presterar väl på högskoleprovet kan detta öka dina chanser att bli antagen till en beteendevetenskaplig utbildning, särskilt om dina gymnasiebetyg inte är tillräckligt höga eller om programmet är mycket konkurrensutsatt. Högskoleprovet utvärderar dina verbala och kvantitativa färdigheter, vilka är viktiga för studier inom beteendevetenskap.
Biomedicinsk analytiker
Som biomedicinsk analytiker analyserar du biologiska prover för att stödja sjukvårdsdiagnostik och forskning. Högskoleprovet erbjuder en alternativ väg för att bli antagen till utbildningen, vilket kan vara särskilt värdefullt om du strävar efter att förbättra dina chanser att komma in på detta konkurrensutsatta program.
Ekonom
Som ekonom arbetar du med att analysera och tolka ekonomiska data för att fatta beslut som påverkar företag och organisationer. Högskoleprovet kan vara en effektiv väg in på ekonomiutbildningen, särskilt om du vill förbättra dina möjligheter att bli antagen där det finns stor konkurrens om utbildningsplatserna..
Ingenjör
Som ingenjör löser du tekniska problem och bidrar till utveckling inom en mängd områden, från konstruktion till IT. Högskoleprovet kan ge dig en extra chans att komma in på ingenjörsutbildningen om du vill öka dina antagningsmöjligheter. Med HPKursens premium-utbildning har du alla förutsättningar till att bli ingerjör via högskoleprovet.
Journalist
Som journalist samlar och förmedlar du information, analyserar nyheter och skapar innehåll för olika medier. Högskoleprovet kan öppna dörrar till journalistutbildningen, vilket är särskilt användbart för att stärka dina antagningschanser. Med HPKursens premium-utbildning har du alla förutsättningar till att bli journalist via högskoleprovet.
Jurist
Som jurist arbetar du med att tolka och tillämpa lagar och förordningar, vilket kan omfatta allt från att ge råd till klienter till att företräda dem i rätten. Högskoleprovet kan vara en väg in på juristprogrammet, vilket är värdefullt för att förbättra dina möjligheter att bli antagen. Med HPKursens premium-utbildning har du alla förutsättningar till att bli jurist via högskoleprovet.
Läkare
Som läkare diagnostiserar och behandlar du patienter, bidrar till folkhälsan och kan delta i medicinsk forskning. Högskoleprovet kan vara en alternativ väg för att bli antagen till läkarprogrammet, vilket är fördelaktigt för att öka dina antagningsmöjligheter. En stor del av läkare kommer in på läkarutbildningen via högskoleprovet.
Personalvetare
Som personalvetare arbetar du med personal- och organisationsfrågor, inklusive rekrytering, utveckling och arbetsmiljö. Högskoleprovet kan erbjuda en alternativ ingång till personalvetarutbildningen, vilket kan stärka dina chanser att bli antagen. Med HPKursens premium-utbildning har du alla förutsättningar till att bli personalvetare via högskoleprovet.
Psykolog
Som psykolog arbetar du med att förstå, bedöma och behandla människors beteenden, tankar och känslor. Högskoleprovet kan vara en alternativ väg till psykologprogrammet, vilket är fördelaktigt för att förbättra dina antagningschanser. Bli psykolog genom högskoleprovet och ta hjälp av HPKursens premium-utbildning.
Samhällsvetare
Som samhällsvetare analyserar och studerar du samhälleliga frågor och strukturer. Högskoleprovet kan vara en värdefull väg in på samhällsvetenskapliga utbildningar, vilket kan öka dina möjligheter att bli antagen. Vi hjälper dig med premium-utbildningen